Генеральна асамблея Організації об’єднаних націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. На меті стоїть роз’яснення, як захист здоров’я рослин може допомогти у подоланні голоду, зменшенні бідності,  зрості економічного розвитку.

      Дуже важливо усвідомити роль рослин у нашому житті: їжа, яку ми споживаємо, на 80% складається із рослин, повітря, яким ми дихаємо на 98% виробляється рослинами. Та ми повинні пам’ятати, що рослинам постійно загрожують шкідники хвороби, через них гине до 40% продовольчих культур у всьому світі щороку. Кількість  корисних  комах за останні 25-30 років зменшилась на 80%, а вони дуже важливі у житті рослин  (запилення, боротьба із шкідниками, здоров’я ґрунтів). Такі комахи як сарана можуть з’їдати близько 100000 тонн рослин за день. Такою кількістю їжі можна прогодувати десятки тисяч людей. За прогнозами сільське господарство повинно збільшитися на 60% до 2050 року, щоб прогодувати все населення планети. Ось чому дуже важливо:  захистимо   рослину – збережемо життя.

       З усіх форм життя, що є на Землі, рослина має виключну роль для всіх живих істот, включаючи людей. Без неї не було б життя. Зміна клімату та діяльність людини впливають на здоров’я рослин, змінюють екосистеми та зменшують біорізноманіття, створюючи нові можливості для шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричинили появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було.   Тому на законодавчому рівні необхідно поставити у пріоритет здоров’я та захист рослин, відповідність міжнародним фітосанітарним стандартам, підтримати інновації в галузі захисту рослин.

      Широка громадськість повинна знати про ризики при транскордонних переміщенняї рослин  та рослинної продукції, які можуть бути джерелом шкідників та хвороб. Важливо купувати у авторитетних компаній, які надають міжнародні фітосанітарні сертифікати для безпечної торгівлі рослинами.  

Державний фітосанітарний інспектор                                                    Л.Болдирєва